Geven-bidden-vasten

Via de Bergrede komen we deze maand bij de 3 dingen die alle christenen doen (geven-bidden-vasten).

Over geven durf ik momenteel niets te zeggen; dit is een heel gevoelig punt voor Nederlanders en ik vraag alvast om genade voor a.s. zondag, 5 maart 😉

Gebed ontwikkelt zich steeds meer in onze gemeente. Nieuwe gebedsinitiatieven bloeien op in Oss, waarin over kerkmuren heen krachtig gebeden wordt voor elkaar, de kerken en de wijk of stad. Geweldig! We mogen geloven dat dit wat teweeg brengt in de hemelse gewesten.

Over vasten hebben we gisteren een preek kunnen horen, waar weer genoeg uitdaging in zat. Voor mij sprong eruit dat vasten in de bijbel vaak wordt gekoppeld aan een specifieke doorbraak, zoals bijvoorbeeld de situatie van koningin Esther.

Nu begint a.s. woensdag de 40-dagentijd. Een tijd van toeleven naar Pasen. Ook in de vastentijd-liturgie krijgt Matteüs 6 een belangrijke plek: de nadruk ligt in deze periode op vasten, gebed en geven.

Mag ik je daarom uitdagen om te vasten van iets specifieks waar je tijd aan spendeert (televisie, internet, schoonheid) en die tijd te spenderen aan God? Of eens na te denken over een maaltijd overslaan en die tijd te besteden aan gebed? Of 40 dagen lang €1 apart zetten om met Pasen iemand anders te kunnen zegenen? Of…