Met een leeg hart in de grote stad – Arie Heij

Je zult maar vluchteling zijn

Je land was zo benauwend en ongastvrij geworden, gevaarlijk zelfs op den duur. De enige optie die nog openstond, was: vluchten, weg van die beklemming. Je had geen idee van waar je terecht zou komen. Alles was goed, als je maar een veilige plek kon bereiken.

Hier, dit is een veilige plek. Ik kom niks te kort, ik kan rustig gaan slapen. Maar, ik ben hier alleen, ik ken niemand. Ik mag niet werken. Ik zit in huis, praat tegen dove muren, en mis gezelschap, ik mis familie. Vanavond is ‘de slimste mens’ op TV. Goed voor mijn Nederlands. Buiten is het grijs, want wolken zijn er genoeg in Nederland.

Als ik boodschappen doe, zie ik mensen. Sommigen groeten, maar vaak word ik bekeken als ‘weer zo’n buitenlander’. “Wat doet hij hier. Ze pikken onze banen in.”

Je zult maar christen zijn

‘Eng, zo’n vluchteling. Heel sneu voor hem, maar ik wil hem niet aan mijn tafel hebben. Wie weet is hij wel gewelddadig.’

In Leviticus 19: 34 staat: “Als een onder u geboren Israeliet zal u de vreemdeling gelden die bij u vertoeft; je zult hem liefhebben als jezelf want jullie zijn vreemdeling geweest in het land Egypte: Ik ben de Heer uw God.”

“Je zult hem liefhebben als jezelf”. Ai, dat is heftig! Er staat niet: “misschien kunnen jullie een paar van jullie mensen benoemen die zich over vluchtelingen ontfermen”.

Alle asielzoekers hebben de verplichting om zich de Nederlandse taal eigen te maken. Dat lukt de een beter dan de ander, en het is niet altijd makkelijk om een gesprek te voeren in het Nederlands met iemand die in een compleet andere cultuur en taal is opgevoed en nog haperend Nederlands spreekt. Maar juist het praten met Nederlanders, actief de taal gebruiken, is wezenlijk voor hen om de taal te leren beheersen. Je helpt ècht als je probeert te communiceren in het Nederlands. Praat langzaam en duidelijk. Schrijf samen woorden op, eventueel fonetisch, lach samen, zoek desnoods als je er echt niet uitkomt woorden op via Google translate. Stapje voor stapje kom je verder. Dankbaarheid is je deel!

Voor alles: warmte, liefde, aandacht

Persoonlijk

Bid om bewogenheid, liefde in je hart. Klakkeloos, op de automatische piloot activiteiten doen, dat werkt niet.

Praktisch

–             samen koffie drinken. Houd het kort; na een uur is je bezoeker uitgeput (en jij zelf waarschijnlijk ook)

–             samen eten. Als je alleenstaande man of vrouw bent: nodig iemand uit met wie je samen de vreemdeling kunt onthalen (geeft voor jezelf een gevoel van veiligheid, en samen houd je het langer vol). Leuk om een Iraniër te onthalen op een spruitjesschotel! (Thea heeft een recept).

Warning: Undefined variable $id in /customers/5/e/1/kerkinoss.nl/httpd.www/wp-content/themes/grace-church/templates/_parts/share.php on line 16